tirsdag 21. september 2010

Fremtidsbyen Sandnes!

Sandnes er den hurtigeste voksende av de store byene i Norge, og denne veksten vil etter all sansynlighet fortsette. Da er det svært viktig at byen har et godt sentrum. Slik det er nå har vi egentlig bare langgaten og diverse kjøpesentre som fungerer som sentrum.

Slik jeg ser det er ikke disse bra nok. Det er bra med ei hovedgate og med kjøpesenter, men de er ikke det samme som et bysentrum eller torg. Det finnes to områder midt i sandnes som kunne etter min mening egnet seg knallgodt til å bli et sentrum.

Det første er parkeringsplassen på ruten. Det er et stort område midt i sentrum som tross sitt potensiale som et bytorg blir brukt som en parkeringsplass. Ikke bare er dette dårlig utnyttelse av plass, men det drar også biler helt inn til sentrum. Hvis bilfritt sentrum i det hele er et mål for politikerne må dette område brukes til noe annet.
Rett ved siden av p-plassen er det en liten park. Denne mener jeg trenger en ganske temmelig kraftig oppussing. Slik den er nå er den innestengt og uinviterende og brukes hovedsakelig av rusmisbrukere og alkoholikere. Dessuten er området utrolig dårlig utnyttet, der mye av plassen går til svære bulker rundt trærne som står midt i veien. Skal en lage torg på p-plassen bør en absolutt rive parken og forbedre hele det området med blanke ark.

Det andre området som godt kunne egnet seg som et sentrum er det trekantede området bak Vågen vgs.
Dette er et svært området som utnyttes utrolig dårlig. Etter min mening er det bare siloen som her er verdt å ta vare på. Det er en lav bygning i dette området som ligner på et jærhus som jeg tror er fredet. Ellers er det bare billigproduserte industribygg uten  noen som helst arkitekturell verdi i området.
Om en gjevnet disse med jorden ville mulighetene vert enorme. En kunne laget alt fra park til torg til parkeringsplass under bakkenivå. En kunne gjort som de gjorde i Oslo og laget den gamle siloen om til studentboliger. Som sakt er mulighetene der.

Det finnes andre området som også bør forbedres, som for eksempel området bak parkeringshuset og det lille torget ved tattoveringssjappa, men disse synes jeg er en andreprioritet i forhold til siloområdet og ruten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar