torsdag 16. september 2010

Byplanlegging! 2

I 1922 kom den funksjonalistiske akritekten Le Corbusier med en svært nytenkende og revolusjonær byplan som han kalte for "Ville Contemporaine pour trois million inhabitants" eller "samtidens by for tre millioner mennesker" som det blir på norsk. Denne planen mente han ville han forbedre underklassens levekår. Han ville skape store grønne arealer, skille trafikk og transport fra fotgjengerområder. Han lage klare skiller mellom bosted, industriområder og andre arbeidsplasser. Planen gikk ut på å lage 18 korsformede skyskarpere. bla bla bla. Denne byplanen ble aldri realisert, men ideen skapte store reaksjoner og har absolutt en plass i arkitekturhistorien.


En byplanbevegelse som står i stor kontrast til Le Corbusiers plan er townscape bevegelsen. Denne bevegelsen gikk ut på å gå tilbake til fortiden når det gjaldt byplanlegging.

New Urbanism kan på en måte sammenlignes med townscape bevegelsen.

Pragmatisme 

Personlig skiller jeg mellom to hovedområder når det gjelder byplanlegging; det som gjelder å planlegge en ny by eller nytt område, og det som gjelder å forbedre det som allerede er der. Det er det sistnevnte som interesserer meg mest, fordi jeg ser et stort potensial i hva de kunne gjort med Sandnes, og det er spennende å se de tingene som faktisk blir gjort.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar